Stipendier till S:ta Birgitta och Kari Engesnes

Barnkörerna i S:ta Birgitta kyrka , Bromma, och Kari Engesnes, Nederluleå, får årets barnkörstipendium från Sveriges Kyrkosångsförbund och Svenska Kyrkans Unga.

Stipendiet för barnkörgrupp går till barnkörerna i S:ta Birgitta kyrka i Västerleds församling, Bromma ”för berikande av körsången och Gudstjänsten. För viktigt församlingsbygge och stärkande av den sångliga identiteten.”

I S:ta Birgitta kyrka finns en körtrappa med fem körer för åldrarna 4–12 år. Samtliga leds av kyrkomusikern Carina Olofson. Tjejer från den äldre ungdomskören deltar som hjälpledare i de yngre körerna. På senare tid har engagemanget för barnkörerna ökat inom kollegiet vilket bland annat har lett till en stor barnmedverkan i familjemässorna, då körerna sjunger.

Stipendiet för barnkörledare går till Kari Engesnes, Nederluleå församling, med följande motivering: ”Genom sitt mångåriga arbete har hon lagt grunden för många ungdomars framtida musicerande.”

Kari Engesnes är sedan 2005 verksam som kyrkomusiker i Nederluleå församling. Där leder hon bland annat tre barnkörer och en stråkorkester och tar även emot orgelelever. Barnkörerna sjunger på ett par gudstjänster och ett par konserter per termin. Kari månar om att ta vara på barnens energi och spontanitet och lägger sig vinn om att konserterna ska bli på riktigt. Vid några av dem samarbetar de med stråkorkestern.

Stipendierna delas ut 20 oktober under Ung Körfest i Skara. Längre artiklar om stipendiaterna kommer i Kyrkokörjournalen nr 5/2018 som ges ut 16 oktober. 

2018-09-28
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.