Laurentius Petri Sällskapet för svenskt gudstjänstliv (LPS)
Gregorianskt dygn i Vadstena klosterkyrka
Att lära sig sjunga tidegärden är inte svårt men den ovane har stor hjälp av att få stöd i början. Under Gregorianskt dygn får vi både öva och be tidegärden under några av dygnets bönetimmar, i Vadstena klosterkyrkas vackra och historiska miljö. Förkunskaper behövs inte, våra körledare hjälper oss att upptäcka glädjen i den gregorianska sången. Goda måltider äter vi på Vadstena folkhögskola.
Nästa Gregorianska dygn blir den 2–3 maj 2025. Vid årets kursdagar medverkar teol. dr Mikael Isacson, med ett föredrag om ”Arthur Adell, Knut Peters och framväxten av Den svenska tidegärden”, samt Lars Beckman, Niklas Adell och Marie-Louise Beckman, som berättar om André Gouzes och hans liturgiska musik. Vid en kvällskonsert i Klosterkyrkan framför professor Ralph Gustafsson bland annat Otto Olssons Credosymfoni som bygger på gregorianska melodier.
Kursdagarna är gratis att anmäla sig på. Du betalar bara för måltider och eventuellt boende på Vadstena folkhögskola. Information om anmälan och kostnader finns här.
Anmälan görs till sekreterare Mattias Lindström (mattias@lindstrom.be).
Om LPS
LPS bildades 1941 och har till uppgift att främja gudstjänst- och bönelivet i Svenska kyrkan och den liturgiska och musikvetenskapliga forskningen på detta område. Särskilt vill sällskapet arbeta för den bibliska psalmens och den gregorianska sångens användning i tidegärd och mässa. Dessa syften söker sällskapet förverkliga främst genom att
• anordna koralveckor, studiedagar och liknande
• utge Den svenska tidegärden med Det svenska antifonalet
• utge Svenskt gudstjänstliv och andra publikationer, som kan gagna sällskapets syften
Kontakt
Teol dr Anna J Evertsson, ordförande, anna.evertsson@svenskakyrkan.se
Mattias Lindström, sekreterare, mattias@lindstrom.be
Kyrkokantor Ing-Mari Johansson, kassaförvaltare, ingmarijohansson51@gmail.com
Svenskt Gudstjänstliv
Årsbok för Svenskt Gudstjänstliv 2024 (Artos förlag), 99:e årgången, har titeln Sveriges kyrkosångsförbund 100 år.
1925 grundades Sveriges Kyrkosångsförbund, i en expansiv fas för körsången i landet och i Svenska kyrkan. Förbundets historia sammanfaller med framväxten av körtyper som idag närmast tas för givna i kyrkliga sammanhang i Sverige: barnkör, ungdomskör och blandad kyrkokör. Etablerandet av en modern kyrklig körtradition har utgjort en central del av kyrkomusiken och därigenom även gudstjänstlivet. Kyrkosångsförbundets verksamhet har skett i samspel med växlande teologiska och musikaliska ideal, men också utgjort en viktig del av kyrklig pedagogik och ideellt arbete. Ännu efter ett sekel utgör kyrkosångsförbundet den i särklass största ungdomsorganisationen inom Svenska kyrkan. De sex artiklarna i årsboken presenterar ny forskning och utgör samtidigt en jubileumsvolym för Sveriges Kyrkosångsförbund. Texterna belyser både historia och nutid för hundra år av amatörkörsång i Svenska kyrkan. Villkor för denna studeras ingående från musikestetiska, teologiska, historiska och kulturgeografiska perspektiv. Samtidigt omprövas äldre historieskrivning, samhälleliga förutsättningar och tidigare ofta outtalade utgångspunkter från nya och kritiska perspektiv. I volymen finns som brukligt även en avdelning med recensioner av nyutkommen litteratur inom årsbokens ämnesområden.
Här hittar du årsboken!
Den svenska tidegärden i digitalt format
Den svenska tidegärden finns att ladda ner gratis på nätet. Här finner du psaltarpsalmer och andra sångtexter med autentiska gregorianska melodier, alltifrån himlastormande musikaliska mästerverk för tränade sångare till enkla responsoriala melodier som envar kan stämma in i. Materialet är framtaget och bearbetat av professor Ragnar Holte, i linje med den forskning han bedrivit under åtskilliga decennier.
Allt är fritt att ladda ner till din dator och skriva ut. Varje bön är samlad i en pdf-fil och kan tryckas ut för fri användning. Välj någon av dagens tideböner och våga testa!
Du hittar allt material här.
Medlemskap
Medlem i LPS blir man genom att sätta in årsavgiften på sällskapets plusgirokonto 17 13 72-6.
Årsavgiften är för närvarande:
• 200 kr för enskild medlem
• 250 kr för makar
• 100 kr för studerande
I medlemsavgiften ingår ett exemplar av årsboken Svenskt gudstjänstliv samt informationsbladet LPS-aktuellt.
Ragnar Holte in memoriam
Den 27 februari 2023 lämnade Ragnar Holte jordelivet. Holte föddes den 6 juni 1927, växte upp i ett lärarhem i Linköping, studerade teologi i Uppsala och prästvigdes i Strängnäs 1950. Studierna fortsatte till teologie doktorsgrad; avhandlingen om kyrkofadern Augustinus renderade Holte högsta betyg, Laudatur, och docentur i dogmatik med symbolik. 1966 blev han professor i teologisk etik med religionsfilosofi i Uppsala. 1992 emeriterades Holte och flyttade tillsammans med hustrun Sonja till Lund för att komma närmare sommarboendet på Österlen. 2009 blev han jubeldoktor.
I sina Levnadsminnen berättar Holte om när han som nybliven student i Uppsala 1945 för första gången var med på ett completorium i domkyrkan. Med ens blev han helt vunnen för denna andaktsform som inte minst Laurentius Petri Sällskapet värnar. Under åtta decennier – från 1950-talet fram till sin död 2023 var han en del av sällskapets styrelse. 1961 efterträdde han Arthur Adell som ordförande och verkade som sådan till 1992 och därefter som vice ordförande fram till 2015. 1967–2017 ingick han i redaktionen för Årsboken Svenskt Gudstjänstliv och bidrog själv med ett mycket stort antal artiklar och recensioner i vitt skilda ämnen.
Under åren 1971–1992 innehade Holte, såsom representant för RISK (Riksförbundet Svensk Kyrkomusik – sedermera Sveriges Kyrkosångsförbund), posten som ordförande i KOSK, Kyrkomusikorganisationernas samarbetskommitté. Holte har också på olika sätt varit en viktig del i arbetet med psalmbok, bönbok och kyrkohandbok.
Vi får tacka Gud för vad Ragnar betytt för oss alla, för Kyrkan och Akademien och inte minst kyrkosångsrörelsen. Våra tankar och förböner finns hos barnen Sven och Anna med familjer.
Anna J Evertsson, Ordförande i LPS
Ragnar Holte tilldelades Sveriges Kyrkosångsförbunds stora guldmedalj 2016 för sitt mångåriga och betydelsefulla arbete för kyrkosången i allmänhet och gregorianiken i synnerhet. Utmärkelsen delades ut av dåvarande förbundsordförande biskop Jan-Olof Johansson.