Sista datum för att skicka in bidrag har passerat
72 bidrag av totalt 52 olika tonsättare har skickats in till Sveriges Kyrkosångsförbunds och Gehrmans Musikförlags tonsättartävling om påskdagsstycke för barn- och vuxenkör. Nu vidtar juryns arbete. Det vinnande stycket kommer att ges ut på Gehrmans under hösten.

Sveriges Kyrkosångsförbund och Gehrmans Musikförlag utlyser

Tonsättartävling

Sveriges Kyrkosångsförbund firar 100 år med nyskriven musik! Vi vill uppmuntra åldersöverskridande samarbeten och söker därför härliga stycken för barn- och vuxenkör att sjungas i gudstjänst på kyrkans allra största dag. På påskdagen 2025 hoppas vi att många körer i kyrkor i hela landet framför det vinnande bidraget.

Tre textalternativ
Sveriges Kyrkosångsförbund har beställt påskdagstexter av Py Bäckman och Sven Hillert. Tonsättningarna kan antingen skrivas till (någon av) dessa texter eller till valfri text som är upphovsrättsfri/som tonsättaren har upphovsrätt till/ som tonsättaren har fått tillstånd av textförfattaren att använda.

Regler för körstycken
– Stycket skrivs för barnkör och vuxenkör (SA/SAB/SATB) att sjungas tillsammans, antingen a cappella eller med orgel/piano och eventuellt något mer instrument.
– Längd cirka 3 minuter.
– Max tre körstycken per person – ett per nyskriven text av Bäckman och Hillert och ett med annan text som du förfogar över. Det går givetvis bra att skicka in bara ett eller två bidrag, men endast ett bidrag per vart och ett av de tre textalternativen.
– Stycket får inte vara publicerat tidigare. Tonsättningarna får gärna framföras i det egna sammanhanget innan tävlingen är avgjord, men inte spridas vare sig skriftligt eller via video- eller ljudinspelningar.

Gör så här
Gör i ordning noten i två exemplar (PDF-format). Den ena noten ska vara helt anonym, den andra med dina kontaktuppgifter. Skicka in bidraget/bidragen senast 30 april 2024 till info@sjungikyrkan.nu

Vinnande musikstycke
– Gehrmans skriver förlagsavtal med upphovspersonerna och ger ut det vinnande verket under hösten 2024.
– Stycket kommer att ingå i abonnemanget Sensus kyrkomusik i december 2024.
– Vinnaren ger tillstånd till att en eller flera inspelningar av stycket läggs ut på Kyrkosångsförbundets Youtube-kanal på påskdagen 2025. Kören/körerna väljs av Sveriges Kyrkosångsförbund.
– Prissumman är 30 000 kronor.
– Förhoppningen är att många körer övar in vinnarstycket och framför det i sina egna gudstjänster på påskdagen 2025.

Juryn
Juryn består av Annika Lind och Karin Ekedahl på Gehrmans musikförlag, Jonas Östlund, förbundsdirigent i Sveriges Kyrkosångsförbund och Lars Åberg, tonsättare och kyrkomusiker. Pristagaren meddelas senast i oktober 2024.

Stycken som inte vinner
Ett av målen med denna tävling är att ytterligare ett antal körsånger för påskdagen, utöver vinnaren, ska komma lokala församlingar till del och användas i påskdagsgudstjänster framöver. Det är fritt fram att använda Py Bäckmans och Sven Hillerts texter i sådana sammanhang. Den tonsättare som vill ge ut en not på förlag efter att tävlingen är avgjord måste dock kontakta textförfattaren.

Inställningar för samtycke
Marknadsföring