Låt barnen sjunga!

Behöver du hjälp att argumentera för att din församling ska satsa på sjungande barn? Här finns den! Vi har gjort en argumentationsguide för barns och ungas sång

Är ni flera ledare i barnkören? Då kan ni få vägledning i det dokument vi tagit fram om delat ledarskap i barnkör

Sveriges Kyrkosångsförbund och Sensus studieförbund har en arbetsgrupp om sjungande barn i Svenska kyrkan. Sedan våren 2021 inbjuds till digitala träffar ungefär en gång i månaden, alltid kl 10–11.15.  Över en kopp förmiddagskaffe eller te diskuterar vi utveckling och nätverkande med ungas sång som nav. Träffarna är till för alla som är engagerade i en sjungande kyrka, i barn- och ungdomskör. Vi kallar det för ett digitalt personalrum. Inom kort kommer höstens datum att meddelas.

Ett annat samarbete om sjungande barn pågår med Svenska kyrkan och Svenska Musikaliska Akademien. Projektet Sång igång går ut på att Sveriges lågstadieelever ska sjunga ur den svenska barnsång- och psalmskatten tillsammans med Svenska kyrkans kyrkomusiker, allt i enlighet med grundskolans läroplan. Ett häfte med 20 sånger och psalmer har tagits fram och i höst kommer ett antal pilotförsamlingar i Svenska kyrkan att starta verksamheten. Det långsiktiga målet är att projektet ska utvecklas till en etablerad verksamhet över hela landet. Projektledare är Marit Torkelson, handläggare för kyrokmusik på Svenska kyrkans kyrkokansli. I början av hösten 2022 är det fortfarande möjligt för nya pilotförsamlingar att haka på.

Sjungande barn är en större rörelse som drivs på initiativ av Kungliga Musikaliska Akademien och med många inblandade parter. Under de kommande åren ska fokus ligga på att nå målsättningen att alla barn ska få tillgång till sin röst, med musiken som livslång resurs för hälsa och självförtroende, men också att åstadkomma ett nationellt program för barns sång. Bland annat pågår ett femårigt projekt om sånghälsa i skolan.
Läs mer om Sjungande barn

Sveriges Kyrkosångsförbunds roll i sammanhanget är att arbeta inåt i Svenska kyrkan. Vi har en geografisk spridning som är oslagbar. Arbetsgivare behöver ge rätt förutsättningar för kontinuitet och kvalité. Resurser behövs både i fråga om tid och pengar. Musikerkårens motivation och hantverksskicklighet behöver spetsas, barns sångutveckling få hög prioritet i utbildning och i arbetsveckan. Strategier behövs för att höja status och angelägenhetsgrad. Vi behöver erbjuda relevant fortbildning och föra dialog med utbildningsinstituten. Utöver samtalsträffarna och de olika vägledande dokument som vi redan tagit fram arbetar vi med bland annat fortbildningar, påverkansarbete inom Svenska kyrkan och material för familjekörer.

Kyrkopolitikerna, både på lokal nivå och på riksnivå, ska göras medvetna om vilken nytta en barnkör kan göra både i församlingsbygget och rekrytering av aktiva medlemmar och nya medarbetare och hur man kvalitativt arbetar med detta. Barnkörverksamheten innebär ofta långvariga relationer med både sångare och familj. Kyrkopolitiker, arbetsgivare och kyrkomusiker behöver dessutom få syn på sin del i ansvaret för att hålla barns sång levande i det nationella uppropets kölvatten.

Kontakt: Lovisa Kronstrand Alinder, nationell körpedagog, lovisa@sjungikyrkan.nu, 070-952 41 21

Inställningar för samtycke
Marknadsföring