Nationella Ungdomskören (NUK)

Nationella Ungdomskören är en ungdomskör med medlemmar från hela Sverige. Kören har fokus på den klassiska ungdomskörtraditionen och jobbar kontinuerligt med sångteknik och röstutveckling.

Medlemmarna i kören är mellan ungefär 17 och 27 år gamla, och antalet körsångare är cirka 30-35 stycken. Arbetet bedrivs i internatform, med två-tre träffar per termin. Kören är ett nav i den Ungdomskörfestival som varje år arrangeras av Sveriges Kyrkosångsförbund, och arbetar hela tiden för att främja och stärka den klassiska ungdomskörtraditionen i Svenska kyrkan.

Kören bildades 2006 av Sveriges kyrkosångsförbund! Körens dirigent och musikaliska ledare är, och har sedan starten varit, Birgitta Rosenquist Brorson. Birgitta har med sin gedigna erfarenhet och sitt driv format kören till en kraft att räkna med i Kör-Sverige idag. Sedan 2011 är Linnéa Brorson körens sångpedagog.

Kören har gett ut två skivor; år 2012 kom ”Eld blir till” och 2015 ”Pärlor” som innehåller bland annat tonsatta Frälsarkranspärlor (Lars Åberg), Butterfly (Mia Makaroff) och Sverige (Wilhelm Stenhammar). Beställ ditt exemplar här (100 kr plus portoavgift).