Musikaliska evenemang
under reformationsåret

Musiken var mycket viktig för Martin Luther. Därför spelar den också stor roll under reformationsåret. Här ger vi på tips musikaliska evenemang under reformationsåret. Har du tips att bidra med? Skriv då till info@sjungikyrkan.nu.

November

25 november Kristvalla kyrka kl 15: Musikalen Luthers ungar med barnkörer från Hälleberga, Nybro och Kristvalla samt Kristvalla kyrkokör med musiker

Musikutgivning

Cd och noter:

Och hjärtat lyfts av sången. Cd med elva psalmer av Martin Luther vilka har fått nya arrangemang av Per Myrstener, organist i Heliga Trefaldighetskyrkan i Malmö, där skivan har spelats in. Medverkar gör kören Eriks Fältsångare, vokalgruppen Achoir, solisterna Daniel Dahlqvist, Maria Hjorth, Sara Ekdahl och Sofia Thelin, Hans Nilsson (saxofon och piano), Bo-Göran Sahlin (gitarr), Patrik Albin (bas) och Thomas Grün (slagverk). Per Myrstener och Wessmans förlag ger också ut ett notmaterial till cd:n.

Noter:

En mångfald gåvor du oss ger för kör SATB och piano. Text: Anders Frostenson efter Martin Luther och Olaus Petri. Musik: Jens Eriksson (Gehrmans)

Festmusik med text av Martin Luther för kör, stråkkvintett, trumpet, pukor och sopransolist. Musik: Olle Lindberg (Gehrmans)

Hjärtat lyfts av sången, nya arrangemang gjorda av Per Myrstener till tio av Martin Luthers psalmer i Den svenska Psalmboken 1986. För piano och församlingssång, kör SAB/SATB, solo/försångare, trummor, bas och gitarr ad lib. Med klaverutdraget, som innehåller körstämmor, pianostämma och ackordanalys, följer en cd-inspelning. Körpartitur säljs separat. (Wessmans)

Kärlekens sigill, folkmusikalisk kantat inspirerad av reformationstidens musik. Text: Irma Schultz. Musik: Hans Kennemark (Gehrmans)

Luther – ett körverk om Luthers liv för SATB, solo och piano. Text: Åsa Hagberg. Musik: Lars Hernqvist.Nio sånger med mellantexter ger en god inblick i Luthers liv och de händelser som ledde fram till reformationen. (Wessmans)

Luthersånger Sex sånger inspirerade av Luthertexter. Text: Åsa Hagberg. Musik: Jonas Nyström (Gehrmans)
     1. Övergiven
för kör SAB och piano/orgel
     2. Övergiven
för kör SATB och piano/orgel
     3. Där himmelens stjärna glänser
för kör SAB, solist o 2 flöjter ad lib o piano/orgel
     4. Gud, vår Fader
 för kör SAB, solist o 2 flöjter ad lib o piano/orgel
     5. Du hörde mitt rop
för kör SA(T)B, flöjt ad lib o piano/orgel
     6. På Gud vi tror
för kör SATB, solist o 2 flöjter ad lib o piano/orgel
     7. Se, Guds Lamm
för kör SAB, solist ad lib o piano/orgel

Symphony No. 4 – A Luther Symphony av Sven-David Sandström. För baryton och orkester. Beställt av S:t Matteus församling, skrivet för S:t Matteus Symfoniorkester under ledning av Sonny Jansson (Gehrmans)

Winstrupkantat för recitation, sopran, baryton, blandad kör, oboe, cello och piano. Text Peder Winstrup, sv tolkn Cajsa Sjöberg. Musik: Johan-Magnus Sjöberg.