Stipendium för barnkör

Svenska Kyrkans Unga och Sveriges Kyrkosångsförbund har instiftat ett gemensamt stipendium för barn- och ungdomskörer och deras ledare. Sveriges Kyrkosångsförbunds delförbund, liksom förbundsstyrelsen, kan nominera kandidater till stipendiet.

Svenska Kyrkans Unga fick en rikskollekt under 1990-talet med pengar som är öronmärkta för musik. Från och med år 2016 delas dessa pengar ut varje år till en barn- och/eller ungdomskör och en ledare för en sådan kör, anställd eller ideell. Pengarna ska räcka i tio år.

Fullständiga regler och villkor för att ansöka om stipendiet kan du läsa här

Jämna år delas stipendiet ut under hösten på Riksfest för unga röster – RUR. Nominering jämna år lämnas senast 1 augusti (förslag på stipendiater kan lämnas till styrelser senast 1 maj). Udda år delas stipendiet ut under våren på Ungdomskörfestivalen – UKF. Nominering udda år lämnas senast 1 mars (förslag på stipendiater kan lämnas till styrelser senast 1 december året innan).

Hittills har stipendiet gått till
2016: Bergs församlings barnkör och Monica Wasberg
2017: Skara domkyrkas ungdomskör och Jonas Östlund

Vill du tipsa om stipendiat kan du höra av dig till förbundsstyrelsen för Sveriges Kyrkosångsförbund via info@sjungikyrkan.se eller förbundsstyrelsen för Svenska Kyrkans Unga senast tre månader innan nomineringstiden går ut.